Een eerbetoon aan zijn grote voorbeelden en een inkijkje in een leven als kunstenaar: ‘Hommage’. Onder die titel presenteert Lou Thissen vrijdag 30 november, aanvang 18.30 uur, in Galerie Ipomal, Charles Frehenstraat 5 Landgraaf zijn boek. De opbrengst van het boek gaat in z’n geheel naar de Stichting Evenementen Rotary Landgraaf die aldus een van haar goede doelen zal ondersteunen.

‘Hommage’ werd geboren tijdens de vele wandelingen die de Landgraafse kunstschilder ondernam en -neemt met vrienden en ex-collega’s. De talloze verhalen en anekdotes uit de wereld van schilderijen, van het maken ervan, het exposeren tot en met de verkoop van het werk riepen bij de medewandelaars steeds vaker de vraag op: ‘Waarom zet je dat niet op papier’?

Die vraag werd uiteindelijk verleden jaar voorgelegd aan bevriend schrijver Fred Sochacki. Samen was een zevental jaar geleden succesvol het boek ‘Thuis in Limburg’ tot stand gekomen en die vruchtbare samenwerking stond Lou Thissen thans weer voor ogen. Besloten werd na enkele gesprekken een ‘kijkboek’ te maken, waarin in groot- en luxeformaat vooral het nieuwste werk van de kunstenaar op een professionele wijze te zien zou zijn.

De werken en teksten daarbij geven een inkijk in het leven van de kunstschilder. Niet alleen de ‘wandelanekdotes’ maar ook de diepere roerselen van zijn ziel, zijn inspiratie en technieken. Het leven van alledag en het leven met een bijzondere professie: die van kunstschilder. Maar ook het leven van de student en docent, echtgenoot en (groot)vader Lou Thissen. Een beeld van een kleurrijk mens.

‘Hommage’ is letterlijk een eerbetoon aan de grote meesters van de late renaissance en de vroege barok. Een lofzang op de kunst en cultuur van en in Italië met name Florence. De vele keren dat hij als student, met echtgenote Ankie en hun kinderen of met collega’s en vrienden dat land en die stad bezochten en er een groot deel van zijn inspiratie opdeed. Caravaggio, Pontormo, Botticelli, Michelangelo, Tintoretto; kortom, talloze ook niet-Italiaanse kunstenaars uit genoemde periode – als kunststroming bekend en samengevat onder het Maniërisme – zijn een permanente bron waaruit de kunstenaar uit Landgraaf drinkt.

Inspiratie ook die hij put uit zijn kinderen en kleinkinderen. En uit muziek. Soms trippelt er door het Landgraafse atelier een verliefde Franz Schubert met zijn vingers over de pianotoetsen. Dan weer blazen Rammstein of de Smashing Pumpkins verf tegen de doeken. Vreugde en vrolijkheid staan in een wisselwerking met droefenis, woede, euforie en melancholie. Wat het bij elkaar in het laatste decennium heeft opgeleverd is vanaf vrijdag 30 november gebundeld verkrijgbaar en vindt de geïnteresseerde ook terug op de site: Neem contact op om uw exemplaar online te bestellen.

Hommage
Uitgever: Stichting Evenementen Rotary Club Landgraaf

Bankgegevens:
Stg Evenementen R.C.L.
NL07RABO0146079310

www.rotary.nl/landgraaf
ISBN: 978-90-9031336-8
Aantal pagina’s: 152
Formaat: 27 cm x 27 cm
Prijs: € 39,-